Χείρωνας


Χείρωνας

Σύμφωνα με την μυθολογία, είναι γιός του Κρόνου, που γοητεύθηκε από την ομορφιά ενός αλόγου και γέννησε έναν Κένταυρο. Δηλαδή μια οντότητα μισό άλογο και μισό άνθρωπο. Ζούσε ασκητικά και εργαζόταν σαν θεραπευτής και δάσκαλος. Μεγάλοι ήρωες, όπως ο Αχιλλέας, ο Θησέας και ο Ιάσονας, ήταν μαθητές του. Δίδαξε την ιατρική στον Ασκληπιό, που θεοποιήθηκε σαν ιδρυτής της Ιατρικής. Η θέση του στον χάρτη ενός ανθρώπου, δείχνει τον τρόπο που ο άνθρωπος βοηθάει τους άλλους στην πορεία τους προς το καλό, Διδάσκει την θυσία για το γενικό καλό, φέρνει την θεραπεία, μέσα από τον δρόμο της αγάπης και της ειρήνης. Η μορφή του, άλογο και άνθρωπος, είναι η ένωση της πνευματικής φύσης του ανθρώπου, με την ενστικτώδη του πλευρά, όπου μέσα από την γνώση, φτάνει στην ισορροπία. Η τροχιά του είναι ανάμεσα στον Κρόνο και τον Ουρανό, δίνοντας λύση σε δύσκολα τεχνικά θέματα την κατάλληλη στιγμή. Οι περισσότεροι αστρολόγοι, θεωρούν πως έχει κυριαρχία στον Τοξότη και έξαρση στην Παρθένο.

Χείρωνας στον Κριό και στον 1ο οίκο

Υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες, που αντιμετωπίζονται με απαισιοδοξία, δημιουργώντας χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δημιουργείται εξάρτηση από τους άλλους, ακόμα και ασυνείδητα. Το άτομο δεν μάχεται αν δεν το παρακινήσουν οι άλλοι, ή ξεκινά αγώνες παρορμητικά, χωρίς να έχει σκεφθεί τις συνθήκες. Πρέπει να μάθει να μάχεται για ανώτερους σκοπούς, όχι για εγωιστικούς, να είναι προετοιμασμένος και σοβαρός στην μάχη της ζωής, αλλιώς θα δέχεται πληγές που δύσκολα θεραπεύονται.

Χείρωνας στον Ταύρο και στον 2ο οίκο

Εδώ ο Χείρωνας διδάσκει την αξιολόγηση σε υλικό και συναισθηματικό επίπεδο. Υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας για τα υλικά αγαθά, με τον άνθρωπο, είτε να ζητά περισσότερα για να καλύψει το εσωτερικό κενό του, είτε να μην τα εκτιμά. Μέσα από αυτή την μάχη, ο άνθρωπος διδάσκεται το μέτρο ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα, ώστε να θεραπευθεί ο φόβος και η απληστία του για τις υλικές απολαύσεις.

Χείρωνας στους Διδύμους και στον 3ο οίκο

Οι τραυματικές εμπειρίες εδώ έχουν να κάνουν με τις σκέψεις, τους φόβους για κάποια καταστροφή, την αίσθηση πως οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν. Υπάρχει ανάγκη για νέες ιδέες, που όμως το άτομο τις ψάχνει γύρω του με ελαφρότητα. Το αποτέλεσμα είναι πνευματική σύγχυση. Η θεραπεία έρχεται όταν το άτομο ωριμάσει, όταν οι ιδέες οδηγούν σε ανώτερη συνείδηση και καλλιεργούν το πνεύμα. Τότε ο άνθρωπος γίνεται λογοτέχνης, επιστήμων, εφευρέτης, προς όφελος της ανθρωπότητας.

Χείρωνας στον Καρκίνο και τον 4ο οίκο

Ο Χείρωνας στον τομέα της οικογένειας, δείχνει τις πληγές που δημιουργούνται στα παιδιά από τους γονείς και πρέπει να θεραπευθούν. Αν δεν θεραπευθούν, τα παιδιά είτε μεταφέρουν αυτές τις πληγές στην δική τους οικογένεια που θα δημιουργήσουν αργότερα είτε φοβούνται να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια.

Χείρωνας στον Λέοντα και τον 5ο οίκο

Εδώ ο Χείρωνας, στον τομέα της δημιουργίας και της αγάπης, δείχνει τις πληγές που έχει ο άνθρωπος από την παιδική του ηλικία και δεν τον αφήνουν να φέρει χαρά, δημιουργία και αγάπη στην ζωή του. Πρέπει να θεραπευθούν αυτές οι πληγές, ώστε ο άνθρωπος να ξεπεράσει τους φόβους και τις αναστολές που του δημιούργησαν οι μεγάλοι, ώστε να αφήσει την χαρά και την αγάπη να έρθουν στη ζωή του.

Χείρωνας στην Παρθένο και τον 6ο οίκο

Είναι μια καλή θέση για τον Χείρωνα, που δίνει αγνότητα στο πνεύμα και υπηρεσία προς τους άλλους. Καθώς όμως ψάχνει για την τελειότητα και την αγνότητα, ίσως υποβάλει τον εαυτό του σε υπερβολική κούραση, σε έντονο αγώνα  εξειδίκευσης και αναζήτησης. Το ίδιο μπορεί να εκφραστεί σε θέματα υγείας, με υπερβολικές δίαιτες και συνθήκες υγιεινής, που τελικά αντί να βοηθήσουν, εξαντλούν τον οργανισμό. Η θεραπεία έρχεται μέσα από το μέτρο.

Χείρωνας στον Ζυγό και τον 7ο οίκο

Εδώ, στον τομέα των σχέσεων με τους άλλους, εκεί που η ψυχή ανοίγεται στον κόσμο, η πρώτη σχέση του ανθρώπου είναι με τους γονείς του. Αν η σχέση του ανθρώπου με τους γονείς, και μάλιστα ιδιαίτερα με τον γονέα του αντίθετου φύλου, είναι καλή, αυτό θα μεταφερθεί και στις σχέσεις που το άτομο θα δημιουργήσει αργότερα στη ζωή του και θα είναι αρμονικές. Αν όμως η σχέση με τον γονέα του αντίθετου φύλου, είναι προβληματική και δημιουργήσει τραύματα, πρέπει να θεραπευθούν, αλλιώς θα μεταφερθούν στις σχέσεις που θα κάνει αργότερα στη ζωή του, με αποτέλεσμα προβληματικές σχέσεις και γάμο.  

Χείρωνας στον Σκορπιό και τον 8ο οίκο

Ο Χείρωνας στον χώρο της ζωής και του θανάτου, της σεξουαλικότητας και των ψυχικών μεταπτώσεων, θέλει να θεραπεύσει βαθιές πληγές της ψυχής, που κρύβονται σε βαθιά εσωτερικά σκοτάδια, δημιουργούν χρόνιες παθήσεις, τάσεις καταστροφής και ακρότητας στην σεξουαλική έκφραση. Αντίθετα συναισθήματα, αγάπη και μίσος, πάθος και φόβος, αναγέννηση και αυτοκαταστροφή, φέρνουν εσωτερικές μάχες, που αν δεν θεραπευθούν, η ψυχική ισορροπία γίνεται δύσκολη.

Χείρωνας στον Τοξότη και τον 9ο οίκο

Μια θετική θέση για τον Χείρωνα. Είναι ο τομέας των μεγάλων ταξιδιών και της φιλοσοφικής αναζήτησης. Μέσα από ταξίδια, από γνώση που μπορεί να έρθει μέσα από επαφή με άλλες κουλτούρες, ο άνθρωπος μπορεί να θεραπεύσει και να απαλλαγεί από ιδέες και παραδώσεις που δεν του ταιριάζουν. Θα ανακαλύψει φιλοσοφίες ή θρησκείες που θα δώσουν την πνευματική εξέλιξη που χρειάζεται.

Χείρωνας στον Αιγόκερο και τον 10ο οίκο

Εδώ ο Χείρωνας, έρχεται να θεραπεύσει τις οικογενειακές καταβολές, που επιβάλλονται από τους γονείς, κυρίως του αντίθετου φύλου, και πως αυτές οι καταβολές δημιουργούν τα πρότυπα που θα ψάξει ο άνθρωπος στην κοινωνική του ζωή. Ανάλογα με τις συνειδητές ή ασυνείδητες αυτές καταβολές, ο άνθρωπος κάνει έναν αγώνα καταξίωσης ή και επιβολής της προσωπικότητας του πάνω στους άλλους.

Χείρωνας στον Υδροχόο και τον 11Ο οίκο

Εδώ ο Χείρωνας δίνει μια μάχη με τους προγόνους του, τον Κρόνο και τον Ουρανό. Μια μάχη ιδεών, που έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία του. Κάποιες φορές εκφράζεται σαν Κρόνος υπηρετώντας συντηρητικές ιδέες, άλλες φορές σαν Ουρανός και προσπαθεί να φέρει ανανεωτικές ιδέες. Η ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις, θα φέρει και την ψυχική ηρεμία και θεραπεία.

Χείρωνας στους Ιχθείς και τον 12ο οίκο

Ο Χείρωνας είναι εδώ στο τέλος του κύκλου, εκεί που μαζεύονται όλες οι εμπειρίες της ανθρωπότητας. Ο άνθρωπος εδώ, είναι δύσκολο να αυτονομηθεί, νιώθει τον πόνο των άλλων, έχει μεγάλη συμπόνια, με αποτέλεσμα ο πόνος και η θλίψη των άλλων, να γίνονται και  δικά του. Καθώς του είναι δύσκολο να ελέγξει τα συναισθήματα και τις ιδέες των άλλων και να τα θεραπεύσει, κινδυνεύει να ψάξει διαφυγή σε αλκοόλ και ναρκωτικά.