Η Σελήνη σε ζώδια και οίκους

Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΟ

Λέξη – κλειδί : επιθετικό συναίσθημα

Κάτω από την κυριαρχία του Άρη, έχουμε ένα ψυχισμό δυναμικό και νευρικό, αεικίνητο κι εκδηλωτικό. Εκφράζεται και συγκινείται παρορμητικά και με αυθορμητισμό αναζητά κάθε τι το νέο. Κάνει φιλόδοξα σχέδια και έχει ανάγκη να εξωτερικεύει τα συναισθήματα. Αυτό είναι το ευάλωτο σημείο της Σελήνης στο χώρο του Κριού. Η φύση της την οδηγεί να κρύβεται και να προστατεύεται. Εδώ δεν προσέχει και καλείται να εκτονωθεί. Κάτι τέτοιο κουράζει τον ψυχισμό, που αναζητά την ηρεμία. Ο άνθρωπος με αυτό το χαρακτηριστικό είναι γεμάτος ζωντάνια και πολλά ενδιαφέροντα, αλλά δυσκολεύεται να κατασταλάξει κάπου και να ολοκληρώσει αυτό που επιζητά. Δυσκολεύεται να ανασυγκροτήσει τις ψυχικές του δυνάμεις.

Αισθάνεται την ανάγκη για πρωτοβουλίες, κι αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, αν στην εργασία του, για παράδειγμα, είναι περιορισμένος, πέφτει σε απογοήτευση και θλίψη. Ο ενθουσιασμός του, αν και ειλικρινής, κατακερματίζεται και η διάθεση από το ζενίθ βρίσκεται στο ναδίρ. Η ζωή μοιάζει με περιπέτεια, γεμάτη νέες ιδέες κι ανάγκη αυτό-πραγμάτωσης. Θερμό ταμπεραμέντο. Η επιθετικότητα του συναισθήματα μπορεί να κρύβει και μία εσωτερική ανασφάλεια. Πρέπει να μάθει να ζητά βοήθεια όταν τη χρειάζεται, αλλά και να ακούει τις συμβουλές των άλλων. Είναι δυνατόν να κυριαρχεί συναισθηματικά των άλλων γύρω του. Στην οικογένεια, υπάρχει ένταση κι ενθουσιασμός, απότομες αλλαγές διάθεσης.

Τη Σελήνη σ’ αυτό το ζώδιο έχουν : ο μαέστρος Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο γκάνγκστερ Αλ Καπόνε, ο πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκωλ, ο ηθοποιός Μάρλον Μπράντο.



Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ

Λέξη – κλειδί : σταθερό συναίσθημα

Εδώ είναι σε έξαρση, άρα σε εξέχουσα θέση. Μπορεί να προσφέρει στο άτομο εσωτερική γλυκύτητα (στη κυριαρχία της Αφροδίτης), αλλά και επιμονή κι εργατικότητα. Εδώ οι τάσεις του ατόμου είναι περισσότερο στραμμένες στον υλικό τομέα κι επιζητά συναισθηματική και υλική κάλυψη, για να νοιώθει ασφαλές. Είναι προσγειωμένες οι επιδιώξεις του και έχει την υπομονή να εργαστεί για να τις φθάσει. Είναι πρακτικός και ξεπερνά τις δυσκολίες μέσα από απλές και συγκεκριμένες λύσεις.

Σ’ αυτό το ζώδιο έχουμε την υλοποίηση των ιδεών. Υπάρχει μία καλή μνήμη, αλλά είναι δύσκολο να αλλάξει μυαλό το άτομο, καθώς εμμένει στις απόψεις του. Πρέπει να προσέχει τη συμβατικότητα και τις στενές αντιλήψεις. Υπάρχει η τάση της κτητικότητας σε ό,τι αγαπά, όχι μόνο στα υλικά αγαθά, αλλά και σε πρόσωπα αγαπημένα. Ενδέχεται να εκδηλώσει ζήλια ή νωχέλεια. Με τη θέση αυτή το άτομο εκτιμά από ψυχής τη τέχνη και μπορεί να εναρμονίζεται με αυτή. Ακόμη, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ενδιαφέρον για τα φυτά, τις καλλιέργειες ή την κηπουρική. Υπάρχει πίστη στην οικογένεια και στη φιλία, σταθερότητα και συναίσθημα. Η Σελήνη βρίσκεται σε ένα ήρεμο χώρο, φιλόξενο και σταθερό, που της δημιουργεί ένα άνετο περιβάλλον. Γι’ αυτό σπάνια έχουμε εδώ ψυχικές διαταραχές (εκτός κι αν συμβάλλουν δύσκολες όψεις).

Τη Σελήνη σ’ αυτό το ζώδιο έχουν : ο συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ, ο ηθοποιός Γκρέγκορι Πεκ, ο τραγουδιστής Γκλεν Κάμπελ. Είναι Σελήνη που έχω βρει συχνά σε λογοτέχνες.



Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ

Λέξη – κλειδί : πολύπλευρος συναισθηματικά

Η ψυχική ανάγκη του ατόμου εδώ είναι στην επικοινωνία, γι’ αυτό και δεν μένει στην ζεστασιά του σπιτιού. Αντίθετα, μέσα στον περιορισμό αισθάνεται πληκτικά και άβολα. Τα συναισθήματα εκλογικεύονται, συζητιούνται ή καταγράφονται, καθώς μέσα στην συγκίνηση κάποιου γεγονότος, μπορεί να γράψει το άτομα υπέροχα ποιήματα ή πεζά κείμενα και να επικοινωνήσει τον εσωτερικό του κόσμο μέσω του γραπτού λόγου. Όπως και να έχει, χρειάζεται να εκφράζει τα αισθήματα γραπτά ή προφορικά. Το κοντινό περιβάλλον θα παίξει ένα ρόλο στη διαμόρφωση των συναισθημάτων και οι ψυχικές διαθέσεις θα αλλάζουν εύκολα, μετά από κάθε συναναστροφή. Στις δημόσιες σχέσεις, έχει το ένστικτο της κατάλληλης στιγμής να πει ή να γράψει οτιδήποτε.

Ενδιαφέρεται για το παρόν κι όχι για το παρελθόν. Η μεταβλητότητα είναι διαρκής και έντονη. Αυτό τον κάνει, αν και διορατικό, να έχει μία αστάθεια και περιορισμένη αντίληψη του ενστίκτου του. Δυσκολεύεται να έχει μία βαθιά κρίση και άποψη. Σ’ αυτό συντελεί η χαοτική κατάσταση του νου, που χάνεται μέσα σε μικρές λεπτομέρειες και συνεχή ροή πληροφοριακού υλικού. Το να είναι πολύπλευρος και πολυδιάστατος, τον κάνει να απορροφάται από περισσότερα από ένα αντικείμενα και κάποια στιγμή να χάνεται. Ωστόσο, διαθέτει την ικανότητα για κίνηση νοητική ή φυσική. Μπορεί να γίνει ένας δεινός αναγνώστης κι ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης. Αλλά, σε προσωπικά θέματα φαίνεται εγκρατής και κάπως ψυχρός. Από τη πίεση των συναισθημάτων, ενδέχεται να αδυνατίσει σωματικά και να ευαισθητοποιήσει το νευρικό του σύστημα.

Μέσα στην οικογένεια, η επαφή είναι κυρίως διαλεκτική και υπάρχει έντονη επικοινωνία ή αγάπη για τα βιβλία.

Τη Σελήνη στο ζώδιο των Διδύμων έχουν : η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό, ο ηθοποιός και χορευτής Φρεντ Ασταίρ, ο γλύπτης Ωγκύστ Ροντέν, ο καλλιτέχνης Άντι Γουόρχολ.



Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Λέξη-κλειδί : έντονος συναισθηματισμός

Εδώ η Σελήνη είναι σε κυριαρχία και φυσικά, σε ένα άνετο περιβάλλον. Εκφράζεται με ευαισθησία, τρυφερότητα, αφοσίωση στους αγαπημένους, κάποια κτητικότητα και προστατευτικότητα. Το άτομο με αυτό το χαρακτηριστικό, έχει έντονη διαίσθηση, το ένστικτο τον καθοδηγεί, αν και ο παρορμητισμός που τον διακρίνει, θα του δημιουργεί ενίοτε προβλήματα και θα πληγώνεται. Ενδιαφέρεται ανθρωπιστικά για τους άλλους. Τα πληγωμένα συναισθήματα του δημιουργούν ευαισθησία στο στομάχι. Χαλαρώνει κοντά σε χώρους με νερό ή στη φύση. Δένεται με το παρελθόν, γι’ αυτό και έχει ικανή μνήμη. Συχνά θα έχει συλλογές από αντικείμενα, μικρής ή μεγάλης αξίας υλικής, αλλά σημαντικής αξίας συναισθηματικής.

Είναι συνδεδεμένο με την ιδέα της οικογένειας. Θεωρείται λίγο ιδιότροπο, κι αυτό οφείλεται κατ’ εξοχήν στις συγκινήσεις που το κυριαρχούν, αλλά θα υπάρχει πάντα η αγάπη και η φροντίδα απέναντι σε όποιον υπάρχει δίπλα του. Οι εξωτερικές επιρροές θα δρουν να δονήσεις μέσα του και θα διακρίνονται στη συμπεριφορά του. Όταν θέλει, θα κρύβει μέσα στο κέλυφός του τα αληθινά του συναισθήματα. Αγαπά, αλλά όχι με πάθος όσο με ρομαντισμό, τρυφερότητα και ευαισθησία. Υπάρχει μία σύνδεση με τη μητέρα ή την οικογένεια και είναι κοντά στη παράδοση. Κατ’ επέκταση, είναι πολύ πιθανό να αγαπά την πατρίδα. Αν και αγαπά τις αλλαγές, η βάση είναι πάντα το σπίτι κι εκεί βρίσκει την απόσυρση για να χαλαρώσει και να ανανεώσει τις δυνάμεις του. Η διαίσθηση δρα συνειδητά κι ασυνείδητα και συχνά έχει προαισθήματα.

Στα οικονομικά ζητήματα, υπάρχει ικανότητα διαχείρισης. Σε καλλιτεχνικά ζητήματα, θα δούμε μία αγάπη για τη μουσική ή την ηθοποιία.

Τη Σελήνη στο ζώδιο αυτό έχουν : η τραγουδίστρια Τζάνις Τσόπλιν, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Λίζα Μινέλλι, ο ηθοποιός Ουίλλιαμ Χόλντεν.



Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΑ

Λέξη-κλειδί : δραματικός συναισθηματισμός

Στο ζώδιο αυτό έχουμε ηλιακά χαρακτηριστικά της Σελήνης. Τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις διακατέχονται από μία υπερηφάνεια και μία μεγαλοψυχία. Βοηθά και προσφέρει το άτομο, χωρίς να ζητά άλλο από μία αναγνώριση και ένα θαυμασμό. Η αχαριστία το ενοχλεί αφάνταστα. Τα συναισθήματα εξωτερικεύονται σε διάρκεια χρόνου (το ζώδιο προσφέρει σταθερότητα). Υπάρχει μία εσωτερική αξιοπρέπεια που το καθοδηγεί. Βαθιά μέσα του επιδιώκει να αγαπάται και να θαυμάζεται. Η εξωτερίκευση των τάσεών του τον κάνει να συνειδητοποιεί κάθε πρόβλημα και να βελτιώνεται. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ολοκληρωθεί.

Αν και εκτεθειμένη η Σελήνη εδώ σε ένα ζώδιο εξωστρεφές, λόγω του σταθερού σταυρού όπου βρίσκεται, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σε έργο, με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση. Αναλαμβάνει προσωπικά τα θέματα που τον ενδιαφέρουν και προσκολλάται συναισθηματικά σε ό,τι τον ενδιαφέρει ή αντανακλά το «εγώ» του. Μπορεί να φανεί κάπως εγωκεντρικός, αλλά δεν είναι εγωιστής, καθώς θα έχει εσωτερικό ενδιαφέρον για τους άλλους. Δίνεται με όλη του τη καρδιά σε ό,τι τον συγκινεί. Αναλαμβάνει εύκολα θέσεις εξουσίας ή αρχηγίας, καθώς αναζητά την αναγνώριση. Είναι τίμιος, με οργανωτική ικανότητα, αγαπά τη πολυτέλεια, τα παιδιά, τη διασκέδαση και συχνά είναι αισιόδοξος.

Στην οικογένεια και το μητρικό πρότυπο, υπάρχει αξία, κυριαρχία, λάμψη και θαυμασμός. Χωρίς εμφανή περιέργεια, όταν έχει το κίνητρο, μαθαίνει γρήγορα. Επενδύει με ευγένεια στα συναισθήματα, αλλά δεν μπορεί να οπισθοχωρήσει εύκολα ή να συμβιβαστεί. Σαν άτομο, είναι μαγνητικό κι ελκυστικό, γι’ αυτό πρέπει να μην ενισχύει τον εγωισμό του από τις κατακτήσεις του. Έλκει και έλκεται συνάμα.

Τη Σελήνη στο Λέοντα έχουν : η συγγραφέας Περλ Μπακ, ο Μοχάντας Γκάντι, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μπάρμπρα Στρέιζαντ.



Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΗ ΠΑΡΘΕΝΟ

Λέξη-κλειδί : μεροληπτικός ή κριτικός συναισθηματισμός

Εδώ ο ψυχικός κόσμος γίνεται λεπτολόγος και ευρηματικός. Το καλό μνημονικό βοηθά σε κάθε αναλυτική εργασία και αναλαμβάνει άνετα έργα που είναι απαιτητικά σε επιμονή κι υπομονή. Το αρνητικό είναι η τελειομανία που δημιουργεί άγχος και προβλήματα πέψης. Εχει τη τάση να αγαπά τις υγιεινές συνθήκες διατροφής ή διαβίωσης, με την περίπτωση – σε υπερβολή – να γίνει και υποχόνδριο το άτομο. Έχει ικανότητες ψυχανάλυσης και θα του πήγαιναν τομείς της ιατρικής. Η αγάπη για την τελειότητα οδηγεί σε ανασφάλεια, πολλές φορές άδικη. Το συναίσθημα κι εδώ εκλογικεύεται, αλλά λόγω της θέσης, η μνήμη έχει την τάση να ξαναφέρνει τις θλίψεις κατ’ επανάληψη στην επιφάνεια και να δυσκολεύεται το άτομο να ξεφύγει από τα εμπόδια του παρελθόντος.

Γενικά το άτομο ενδιαφέρεται με υπευθυνότητα για την ουσία της εργασίας του κι όχι για τη προβολή του εσωτερικού του κόσμου. Υπάρχει, ωστόσο, μία δίψα να μοιραστεί με άλλους τις γνώσεις και τις εμπειρίες. Αυτό μπορεί να οδηγεί στο να αναλύει και να κουράζει τους άλλους με τις διηγήσεις και τις λεπτομέρειες. Επιθυμεί να υπηρετεί τους άλλους, την οικογένεια, τη πατρίδα, τον κόσμο. Τη ώρα της προσφοράς είναι γενναιόδωρος, αλλά θέλει να κάνει τα πράγματα κάτω από τη δική του οπτική γωνία. Αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της προσφοράς, καθώς πρέπει να είναι λιγότερο κριτικό το άτομο και πιο διορατικό ως προς τα αισθήματα των άλλων. Έχει ικανότητα για τις επιστήμες ή και τον αποκρυφισμό ή τον εσωτερισμό.

Η εκλογίκευση του συναισθήματος και της αντίληψης εδώ, είναι πιο ουσιαστική από τη Σελήνη στους Διδύμους. Μπορεί να αναπτύξει ψυχικές ικανότητες με την άσκηση και την υπομονή που διαθέτει. Υπάρχει μία δειλία και ντροπαλότητα, που ενώ το μυαλό είναι ευρηματικό, δεν επιχειρηματολογεί εύκολα ο άνθρωπος με αυτή τη θέση. ΄Έτσι, χάνει ευκαιρίες. Πρέπει να αποφεύγει την απόσυρση και να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Με ένα ευμετάβλητο ζώδιο σαν αυτό, αλλαγές στη ζωή μπορεί να υπάρξουν, καθώς και μικρά ταξίδια. Η αναλυτική ικανότητα, κάνει το άτομο εξαιρετικό δάσκαλο, που δίνει με απλό, πρακτικό και κατανοητό τρόπο το μάθημα και δεν κάνει προσωπικές ερωτήσεις, κρατώντας μία διακριτική στάση στη ζωή του. Η οικογένεια ή η μητέρα είχαν κριτική διάθεση και κρύα αντιμετώπιση

Τη Σελήνη στη Παρθένο έχουν : ο ηθοποιός Ντάστιν Χόφμαν, η πριγκίπισσα Άννα, η συγγραφέας Γερτρούδη Στάιν, ο συγγραφέας Ουίλλιαμ Φόκνερ.



Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΖΥΓΟ

Λέξη-κλειδί : εκλεπτυσμένος συναισθηματισμός

Στο ζώδιο αυτό τα συναισθήματα αναπτύσσονται καλύτερα μέσα από κοινωνικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Ξαναβρίσκουμε τη γλυκύτητα της Αφροδίτης, αλλά η αρμονία που επιδιώκει η ψυχή του ατόμου, εκδηλώνεται από μία αισθητική του ίδιου και των χώρων μέσα στους οποίους ζει. Η προσωπικότητα είναι αναμφίβολα ελκυστική. Σε γενικές γραμμές, το άτομο επιδιώκει το γάμο, γιατί το έχει μέσα του ανάγκη. Ωστόσο, μπορεί να υποφέρει, καθώς υποβάλει τον εαυτό του σε μία κατάσταση να αρέσει διαρκώς. Θα ήταν ωφέλιμο να νοιώθει την πνευματική αγάπη όχι απαραίτητα με ένα μεγάλο αριθμό ατόμων γύρω του, καθώς η Σελήνη δεν παύει να είναι ένας πλανήτης που επιζητά την ησυχία και τη γαλήνη. Έχει τη τάση να ζει τη στιγμή και γεύεται κάθε σκαμπανέβασμα της ζωής.

Το άτομο είναι φιλικό κι αγαπητό, αλλά με κάποιες επιρροές όψεων μπορεί να γίνει και φιλάρεσκο και παράξενο ή ιδιότροπο. Διαθέτει κριτική ικανότητα (ας μη ξεχνάμε τον Κρόνο που είναι σε έξαρση εδώ). Έχει ανάγκη για μία αυτοσυγκράτηση, καθώς κινδυνεύει να πέσει στα δίχτυα κολάκων. Καλό είναι να μάθει να λέει «όχι». Συχνά φλερτάρει για να επιβεβαιώσει τη φιλάρεσκη διάθεσή του. Υπάρχει διανοητική ικανότητα, καθώς είμαστε σε ζώδιο του αέρα, αλλά χωρίς τη κριτική διάθεση της Παρθένου. Οι ιδέες μπορεί να είναι θαυμάσιες ή θαυμαστές, αλλά όχι πάντα πρακτικές. Ακόμη, λείπει η αποφασιστικότητα.

Στην οικογένεια, δίδεται έμφαση στους καλούς τρόπους συμπεριφοράς και στην ισορροπία των σχέσεων.

Με τη Σελήνη στο Ζυγό έχουμε : την όμηρο κι αργότερα επαναστάτρια Πατρίτσια Χηρστ, τον ζωγράφο Τουλούζ Λωτρέκ, τον ηθοποιό Μπαρτ Ρέινολντς, τον χορευτή και χορογράφο Ρούντολφ Νουρέγιεφ.



Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟ ΣΚΟΡΠΙΟ

Λέξη-κλειδί : κτητικός συναισθηματισμός

Εδώ έχουμε μία Σελήνη σε πτώση, δηλαδή σε δύσκολο περιβάλλον. Κι αυτό, γιατί καθώς είναι στο υγρό στοιχείο, αλλά στο λασπώδες έδαφος του Σκορπιού, η ευάλωτη σε επιρροές Σελήνη νοιώθει να πνίγεται. Ο ψυχισμός κρατά βαθιά τα μυστικά, αλλά ζωντανά και ικανά να τον πληγώνουν και να τον εξαγριώνουν. Οι άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πλήγωσαν το άτομο, κι αυτό το κάνει ακόμη πιο απόμακρο και σε ακραίες περιπτώσεις, εκδικητικό. Διακατέχεται από μία καχυποψία. Η απιστία είναι ασυγχώρητη. Η διαισθητική ικανότητα είναι ιδιαίτερα οξυμένη και μπορεί να διεισδύει στους άλλους και να τους κατανοεί. Τα συναισθήματα είναι έντονα, με πάθη, πείσμα και χρονική διάρκεια. Είναι βασισμένα, συχνά, σε μία ισχυρή θέληση.

Αν πληγωθεί ο ενδιαφερόμενος, τότε, μπορεί να εκδηλώσει ζήλια, εκδικητικότητα, μνησικακία. Ακόμη, είναι πιθανόν να μην αντέχει την αντίθεση και τη διαφωνία, ειδικά σε ζητήματα στόχων, αλλά να θυσιάζει ένα στόχο του για χάρη ενός ευγενούς σκοπού. Διαθέτει εκτελεστική και οικονομική ικανότητα, εμπιστοσύνη στον εαυτό του και πίστη στην επιτυχία. Συνήθως μπορεί να πετύχει στο στόχο, όταν του δίνεται ολόψυχα.

Στον γάμο, υπάρχουν δυσκολίες από τη ζήλια, τη κτητικότητα και τον εγωισμό. Σαν οικογενειακή σχέση, η θέση αυτή της Σελήνης μας δείχνει μία οικογένεια κι ειδικά μία μητέρα κυριαρχική, που δεν επιτρέπει την ανεξαρτητοποίηση των παιδιών της, ιδιαίτερα του αρσενικού παιδιού. Ο σύντροφος στο γάμο πρέπει να είναι αρκετά διαισθητικός, καθώς το άτομο με τη Σελήνη στο Σκορπιό είναι μυστικοπαθές και δεν εκδηλώνει τις ψυχικές του ανάγκες. Υπάρχει ένα περιβάλλον μαχητικό και σκληρό, όπου η Σελήνη προσαρμόζεται με δυσφορία. Μόνο με το να αυτό-αναλύεται, μπορεί να βρίσκει την αναγκαία χαλάρωση. Στην αρνητική εκδήλωση, μπορεί να φέρει ακραία σεξουαλική συμπεριφορά, ή ψυχολογικά προβλήματα με προεκτάσεις, όπως ο αλκοολισμός. Πρέπει να μάθει να συγχωρεί και να ξεχνά. Να χειρίζεται σωστά τα πάθη του.

Με τη Σελήνη σ’ αυτό το ζώδιο έχουμε : τον Τσάρλι Τσάπλιν, την πρωτοπόρα παιδαγωγό Μαρία Μοντεσσόρι, τον ψυχικό Γιούρι Γκέλλερ.



Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΞΟΤΗ

Λέξη-κλειδί : ένας συναισθηματισμός – ιδεαλιστής

Κάποιοι αστρολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι εδώ έπρεπε να είναι η έξαρση της Σελήνης. Αυτό δεν έγινε γενικά αποδεκτό και η έξαρση είναι στον Ταύρο. Ωστόσο, αυτό το περιβάλλον είναι ευχάριστο κι άνετο για τη Σελήνη. Ο ψυχισμός εκδηλώνεται φιλοσοφημένα κι χαρούμενα. Αντιμετωπίζει τις συγκινήσεις με κάποια αισιοδοξία και ψάχνει να εξηγεί τις δυσκολίες, ώστε να τις ξεπερνά. Το άτομο έχει καλόκαρδη τάση, υψηλές ιδέες και προοδευτικό πνεύμα. Συχνά ασχολείται με ανθρωπιστικές ή φιλοσοφικές ομάδες, καθώς αγαπά να βοηθά άλλους. Δεν κρατά κακίες και η υγεία είναι καλή. Πρέπει να προσέχει όμως, γιατί έχει τη διάθεση της πληθωρικότητας και δεν προστατεύει όσο χρειάζεται τον ψυχισμό του. Φέρεται στους άλλους σαν να είναι μέρος του εαυτού του. Διαθέτει προφητικές ικανότητες, έμπνευση, ερευνητική διάθεση, αλλά λείπει η επιμονή στη συνέχιση της αναζήτησης. Η κρίση του είναι ακριβής, αλλά καλό είναι να μη βιάζεται να μιλά για ό,τι αισθάνεται.

Μπορεί να γίνει καλός δάσκαλος, ιερέας, μεταφυσικός, φιλόσοφος, ποιητής ή μουσικός. Πρέπει να επικεντρώνεται σε ένα στόχο, για να προχωρά. Η κούραση του μυαλού μπορεί να χαλαρώσει με σωματική άσκηση. Το τελευταίο δεν είναι δύσκολο, καθώς συχνά, υπάρχει ενδιαφέρον για τα σπορ (εκτός αν άλλοι παράγοντες του χάρτη είναι έντονα αντίθετοι). Διαθέτει μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας, ανάγκη να είναι εκτός περιορισμού, σπιτιού ή και συνόρων, για να ανανεώνεται ψυχικά. Συνήθως, η διάθεση για οικογένεια και δέσμευση έρχεται σε μεγαλύτερη ηλικία.

Στην οικογένεια την πατρική, υπήρχε μία ελευθερία σκέψης κι ενδέχεται η μητέρα ειδικά, να ζούσε κάτω από μία ανεξάρτητη φιλοσοφία ζωής, επιτρέποντας στο παιδί να είναι αρκετά ελεύθερο, αλλά να ήταν πάντα πρόθυμη να συμπαρασταθεί και να ενθαρρύνει το παιδί της όταν τη χρειαζόταν.

Άτομα με τη Σελήνη στο Τοξότη: ο φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γκ. Φορντ, ο τραγουδιστής Μπινγκ Κρόσμπυ, ο αθλητής του πατινάζ Ντικ Μπάττον.



Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΑΙΓΟΚΕΡΩ

Λέξη-κλειδί : συγκρατημένος συναισθηματισμός

Το ζώδιο αυτό είναι της αδυναμίας της Σελήνης. Απέναντι από τον Καρκίνο, εδώ το άτομο υποχρεώνεται από τις κοινωνικές συνθήκες και την καταξίωση να καταπιέσει τις ευαισθησίες του. Πολλές φορές μπορεί να μη θέλει να τις δείξει, για να μην αφεθεί και πληγωθεί. Ο φόβος κι η εγκράτεια απέναντι στα συναισθήματα, του δίνουν μία ψυχρή εικόνα. Όμως θα υπερβεί τις εσωτερικές του αντοχές, για χάρη του καθήκοντος και των τύπων. Είναι ένα άτομο που υποφέρει εσωτερικά και χρειάζεται κατανόηση και βοήθεια για να χαλαρώσει.

Το άτομο κάνει οικονομία για την υλική και συναισθηματική του ασφάλεια, φοβάται τη κριτική των συναισθημάτων του και μένει επιφυλακτικό. Προτιμά να είναι δημιουργικά επιθετικό, ανταγωνιστικό και κάποιες φορές, εκδηλώνει φανατισμό (παραδείγματα, είναι ο Χίτλερ, ο Ναπολέοντας). Καθώς θέλει την αναγνώριση, συναισθηματικά είναι πολύ ευαίσθητο, αλλά συγχρόνως και κριτικό προς τον εαυτό του και τους άλλους. Ωστόσο, όταν ενδιαφέρεται για κάτι ή κάποιον, θα είναι ακούραστος. Όμως, μέσα του παραμένει ντροπαλός και ανασφαλής συναισθηματικά. Προσπαθώντας να ξεπεράσει τη δυσκολία συναισθηματικής έκφρασης, φέρεται με υπερηφάνεια και δεν δείχνει συμπαθής ή ευαίσθητος. Η θέση αυτή είναι έντονη στην εκδήλωσή της μέσα στο χάρτη, λόγω της αντίθεσης με τη κυριαρχία της Σελήνης στον Καρκίνο.

Με καλές όψεις, θα πάρει θετικά στοιχεία για να έχει το άτομο συναισθήματα μαχητικά, άρα και ικανότητες αρχηγικές και διοικητικές. Αλλά με αρνητικές όψεις, θα φέρει στην επιφάνεια την ανάγκη της επιτυχίας με κάθε κόστος, ή παράδοση σε κακές έξεις, μία εξ αυτών φαίνεται συχνά να είναι ο αλκοολισμός, με αποτέλεσμα, να δυσφημίζεται το άτομο. Οι ψυχικές τάσεις και ροπές είναι προς πρακτικά και υλικά ζητήματα, αλλά και προς την μελαγχολία και την απαισιοδοξία, κάτι που το κάνει να φαίνεται ακόμη πιο στεγνό από συναισθηματισμό. Χρειάζεται να έχει θετική τάση για τη ζωή, περισσότερη ζεστασιά, πιο ελεύθερη εσωτερική έκφραση και να μη φοβάται να αντιμετωπίσει τον συναισθηματικό του κόσμο. Μέσα στην οικογένεια, υπάρχει μία ανάγκη για καταξίωση, αξιοπρέπεια και μπορεί τα παιδιά να αισθάνονται πως δεν τα αγαπούν αρκετά. Γενικά ο ψυχισμός, νοιώθει στερημένος από το συναίσθημα.

Με τη Σελήνη σ’ αυτό το ζώδιο έχουμε : τον Χίτλερ και τον Ναπολέοντα, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Α. Λίνκολν, την ηθοποιό Λούσιλ Μπωλ, τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Ρ. Κέννεντυ, την πρόεδρο της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι.



Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΧΟΟ

Λέξη-κλειδί : ανεξαρτησία συναισθηματική

Η συναισθηματική έκφραση έχει κάποια κοινά με εκείνη του Τοξότη, αν κι εδώ οι στόχοι είναι περισσότερο ανθρωπιστικοί και εκλογικευμένοι, παρά φιλοσοφημένοι. Ο ψυχισμός δεν δέχεται περιορισμούς και λειτουργεί μόνο αν δεν νοιώθει καταπίεση. Είναι πάντα έτοιμο το άτομο να ανατρέψει τα δεδομένα, για κάτι καινούργιο που όσο πιο πρωτοποριακό είναι τόσο περισσότερη συγκίνηση του προσφέρει. Η αμφισβήτηση οδηγεί το άτομο σε μία διαρκή αναζήτηση, όπου δεν βρίσκει πληρότητα. Γι’ αυτό και ο ψυχισμός, κάτω από ένα καθεστώς έντασης και μικρής υπομονής, είναι συχνά ταραγμένος. Είναι ο χώρος για τους αμφισβητίες κάθε εποχής. Είναι ο χώρος για όποιον ενδιαφέρεται για κάθε τι το περίεργο, το διαφορετικό, το εκκεντρικό.

Συχνά υποφέρει από νευρικότητα κι έλλειψη ικανοποίησης, καθώς το περιβάλλον δεν μπορεί να κατανοήσει τις εσωτερικές ανάγκες του. Η ψυχή εδώ είναι διορατική. Οι εσωτερικές εντυπώσεις εκδηλώνονται με γρήγορη αντίδραση και νοητική διαύγεια. Τα ένστικτα είναι ισχυρά. Έχει μία παγκόσμια αντίληψη και ποιότητα για τη ζωή. Είναι συμπαθής, αλλά κάπως απρόσιτος, όταν κάποιος προσπαθήσει να τον πλησιάσει ψυχικά. Μπορεί να ενδιαφερθεί για την πολιτική, την εκπαίδευση, την αστρολογία, τη μεταφυσική. Η φαντασία είναι πλούσια και οι ιδέες της λαμπρές. Αλλά η δημιουργική διάθεση, πρέπει να χαλιναγωγείται, καθώς μπορεί να επιφέρει νευρική κόπωση, από την πολλή δραστηριότητα. Οι αξίες είναι προσωπικές και αντισυμβατικές.

Θα ήταν καλό να μπαίνουν κάποια όρια και περιορισμοί. Δεν είναι όλα ανεξέλεγκτα στη ζωή. Η ανάγκη της ελεύθερης αυτής ψυχής, μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις, μοναχικότητα, διάσπαση σε δεσμούς ή οικογένεια. Ωστόσο, η σύνδεση με ένα σύντροφο με ανάλογες αντιλήψεις, θα κάνει τη σχέση ιδανική. Μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, το παιδί πρέπει να ένοιωθε με αρνητικές όψεις, μία διάλυση στις οικογενειακές σχέσεις, ενώ με θετικές όψεις, μία ανεξαρτησία μεταξύ των μελών της οικογένειας, μία μητέρα μοντέρνα, εκκεντρική ή πρωτοποριακή σε ιδέες. Αλλά, θα πρέπει να μην είχε πολύ ζεστές προσωπικές σχέσεις. Η αγάπη μεταξύ των μελών θα ήταν περισσότερο μέσα από ένα σεβασμό στην ελευθερία ο ένας του άλλου, μία φιλία και μία αυτονομία από μικρή ηλικία.

Με τη Σελήνη στον Υδροχόο είναι : ο συνθέτης Τζώρτζ Γκέρσουιν, η συγγραφέας Σαρλότ Μπροντέ.



Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΙΧΘΕΙΣ

Λέξη-κλειδί : ενστικτώδης συναισθηματισμός

Εδώ η ψυχή είναι ρομαντική κι ευαίσθητη. Τα αισθήματα είναι ευγενικά και οι συγκινήσεις οδηγούν σε ονειρεμένες καταστάσεις. Το πρόβλημα στο ψυχισμό είναι πως παρασύρεται κι επηρεάζεται, θυσιάζεται κι αδιαφορεί για τις ίδιες του τις ανάγκες. Έχει διαίσθηση, αλλά είναι ευάλωτος στις συγκινήσεις και δεν έχει ρεαλισμό. Το άτομο μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά για την ανάπτυξή του αυτή τη Σελήνη, μόνο αν βρει σταθερότητα μέσα από άλλους παράγοντες του χάρτη του. Καλό είναι να αποφασίζει μόνο του χωρίς τη παρουσία άλλων για κάθε τι το σημαντικό, καθώς είναι εύκολο να «συλλάβει» τις σκέψεις των άλλων και να χάσει την ισορροπία του. Διαθέτει ένα μαγνητισμό εσωτερικό και σιωπηλό, αλλά ισχυρό. Έλκει άτομα που υποφέρουν και ανακουφίζονται με το να του μεταφέρουν τον πόνο τους. Έχει τη τάση να νοιώθει τον πόνο των άλλων κι αυτό να δημιουργεί πρόσθετο φορτίο στο δικό του ψυχικό κόσμο. Υποφέρει και υιοθετεί τον πόνο των άλλων. Πρέπει να είναι πιο αντικειμενικό με τα προβλήματα του περιβάλλοντος και πιο ψυχρό.

Είναι σχεδόν σίγουρο πως σ’ αυτή την ευαίσθητη ψυχή υπάρχει ταλέντο καλλιτεχνικό, ποίηση, ζωγραφική, μουσική. Ανάλογα με τις όψεις των άλλων πλανητών προς τη Σελήνη, η θέση αυτή είναι πολύ καλή ή πολύ αρνητική. Με τη θετική της μορφή, φέρνει υψηλά πεδία έμπνευσης και οραματισμού. Με την αρνητική, πλάνη και απομόνωση, ένα ψυχισμό χαμένο σε χαοτικές καταστάσεις. Γενικά, το άτομο επιζητά την ηρεμία, το όνειρο, την ευγένεια και την απομόνωση. Αλλά οι ψυχικές διαθέσεις μεταβάλλονται διαρκώς. Απογοητεύεται εύκολα και παρασύρεται. Έχει ανάγκη από ήρεμο και όμορφο περιβάλλον για να βγάλει τα χαρίσματά του. Σε δύσκολες καταστάσεις, τα προβλήματα μπορεί να φέρουν δυσκολίες στην υγεία.

Στην οικογένεια, υπάρχει έντονος συναισθηματισμός, ή μία σύγχυση. Το παιδί δεν έχει μία σταθερή βάση, καθώς όλα μπλέκουν μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ιδεαλισμού ή απόρριψης. Ο σύντροφος πρέπει να είναι ευαίσθητος, αλλά μπορεί και να πλανηθεί το άτομο ως προς αυτόν, αν το επιβεβαιώνουν κι άλλοι παράγοντες του χάρτη, με αρνητικές όψεις.

Με τη Σελήνη στους Ιχθείς έχουμε : την επιστήμονα-φυσικό Μαρί Κιουρί, την σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ, τον συγγραφέα Έντγκαρ Άλαν Πόε, τον συνθέτη Μωρίς Ραβέλ, τον ζωγράφο Πωλ Σεζάν.



Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ

Αν θεωρήσουμε πως κάθε πλανήτης χρωματίζεται από το ζώδιο μέσα στο οποίο βρίσκεται, ο οίκος προσφέρει το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να εκδηλώσει την ενέργειά του. Αυτά που θα περιγράψω είναι, όπως συνέβη και με τα ζώδια, χωρίς τις ενδεχόμενες όψεις πλανητών προς την Σελήνη. Ανάλογα, λοιπόν, με το πού είναι η Σελήνη μας, μπορούμε να πούμε πως οι ψυχικές ανάγκες μας στρέφονται προς :



Στον 1ο οίκο: (λέξη-κλειδί : περιβάλλον)

επιρροή της ίδιας της προσωπικότητας από συγκινησιακές καταστάσεις. Άτομο ευμετάβλητο και ευαίσθητο στο περιβάλλον. Αλλαγές σε προσωπικές υποθέσεις του. Επηρεάζεται από συναισθηματικούς δεσμούς και ειδικά από τη μητρική σχέση, αν είναι σε σύνοδο με τον ωροσκόπο. Δυνατή φαντασία και φυσική δραστηριότητα αν είναι σε παρορμητικά ζώδια ή μεταβλητά.

Με τη Σελήνη εδώ ήταν ο συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ.



Στον 2ο οίκο : (λέξη-κλειδί : αξίες)

ενδιαφέρον να εξασφαλίσει την υλική και συναισθηματική του κάλυψη. Διακυμάνσεις στα εισοδήματα. Έσοδα από εμπόριο, συναλλαγές με κοινό, οικογένεια. Υπάρχει κτητική στάση, αλλά και κέρδη από την οικογένεια. Τα υλικά αγαθά είναι σημαντικά για να νοιώθει το άτομο ασφαλές. Μπορεί να είναι (ανάλογα τις όψεις και το ζώδιο της Σελήνης) είτε πολύ γενναιόδωρος στα οικονομικά, είτε πολύ «σφικτός». Καλό είναι να αποφεύγει τα άκρα.

Με τη Σελήνη σ’ αυτόν τον οίκο είναι η ηθοποιός Ελ. Τέιλορ.



Στον 3ο οίκο: (λέξη-κλειδί : εκφραστικότητα)

διακυμάνσεις και αλλαγές σε σπουδές ή σε ζητήματα των αδελφών. Το άτομο έχει μνημονικό και καλή επικοινωνία με το περιβάλλον του, από το οποίο και απορροφάται ψυχικά, αν δεν προσέξει. Πολλές μετακινήσεις, δημιουργούν μία τάση για διαρκή κίνηση, καθώς απεχθάνεται τη ρουτίνα.

Με τη Σελήνη εδώ είναι ο βιομήχανος Χένρυ Φορντ.



Στον 4ο οίκο: (λέξη-κλειδί : αγάπη για το σπίτι)

φροντίδα και αφοσίωση για το σπίτι και την οικογένεια. Αγάπη για τη μαγειρική, τα έθιμα και τις οικογενειακές παραδόσεις, τα παλιά κειμήλια. Πιθανές αλλαγές στη κατοικία, αν το ζώδιο είναι μεταβλητό. Το άτομο είναι διαισθητικό κι αγαπά την απομόνωση.

Με τη Σελήνη στον 4ο οίκο έχουμε τον συγγραφέα Τρούμαν Καπότ.



Στον 5ο οίκο: (λέξη-κλειδί : θεατρική διάθεση)

καλλιτεχνικές ασχολίες και πιθανή εύνοια στα τυχερά παιχνίδια. Αγάπη για τα παιδιά και γάμος από έρωτα. Ρομαντισμός κι ανάγκη για ψυχαγωγία. Δημιουργική φαντασία, ανάλογα με το ζώδιο της Σελήνης. Επιτυχία στα παιδαγωγικά, στα αθλητικά και στο θέατρο.

Είχε τη Σελήνη του στον 5ο οίκο ο σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελλίνι.



Στον 6ο οίκο: (προσαρμοστικότητα)

τάση για εργασία και προσφορά. Ωστόσο, υπάρχει ροπή για αλλαγές στην εργασία, αλλά και στις καθημερινές συνήθειες (ιδιαίτερα αν είναι σε μεταβλητό ζώδιο). Ενδιαφέρον για την υγεία και ανάγκη το περιβάλλον της καθημερινότητας να είναι οικείο. Κλίση στη μαγειρική. Το άγχος θα δημιουργήσει ψυχο-σωματικά προβλήματα.

Τη Σελήνη είχε εδώ η σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ.



Στον 7ο οίκο : (λέξη-κλειδί : δημοτικότητα)

αναζήτηση του γάμου για εσωτερική ολοκλήρωση, αν και υπάρχει η τάση για αλλαγές στις σχέσεις. Ενδέχεται ο σύζυγος να είναι ευσυγκίνητος ή με αλλαγές στη διάθεσή του. Μεταφορά των οικογενειακών καταβολών στις σχέσεις γάμου και συνεργασιών. Δημοτικότητα στις σχέσεις κι ευαισθησία στις ανάγκες του κοινού.

Με τη Σελήνη στον 7ο οίκο έχουμε την ηθοποιό Μέριλιν Μονρόε.



Στον 8ο οίκο: (λέξη-κλειδί: διαίσθηση)

έντονο ενδιαφέρον για ψυχική έρευνα και λίμπιντο. Προκύπτουν ζητήματα κληρονομικών ή έρευνα για τον θάνατο. Ανάγκη για ασφάλεια, αφοσίωση, αγάπη. Τα χρήματα μπορεί να παίξουν ρόλο για τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, αλλά και για την ψυχική ισορροπία.

Με τη Σελήνη στον 8ο οίκο έχουμε τον σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ.



Στον 9ο οίκο: (λέξη-κλειδί : φιλοσοφία)

τάση για έρευνα σε ιδεολογίες, φιλοσοφία και θρησκεία, καθώς και τάση για μεγάλα ταξίδια. Γονιμότητα σε ιδέες. Αγάπη για βαθύτερες μελέτες και μεγάλες πνευματικές συλλήψεις. Η φαντασία είναι γόνιμη και η δυνατότητα διδασκαλίας μεγάλη.

Τη Σελήνη εδώ είχε ο φυσικός και αστρονόμος Γαλιλαίος.



Στον 10ο οίκο: (λέξη-κλειδί : κοινωνικότητα)

η δημόσια ζωή κυριαρχεί, η πολιτική ή οι σχέσεις με το κοινό ευνοούν τη καριέρα. Εναλλαγές σε κοινωνική καταξίωση, αλλά και στη καριέρα. Τα συναισθήματα κυριαρχούνται από τη κοινωνική θέση και προβολή, τις φιλοδοξίες. Προσοχή στα σκάνδαλα, καθώς η προσωπική ζωή είναι εκτεθειμένη.

Με τη Σελήνη στον 10ο οίκο έχουμε τον Μοχάντμας Γκάντι.



Στον 11ο οίκο: (λέξη-κλειδί : φιλική διάθεση)

η ολοκλήρωση έρχεται μέσα από πολιτικοποίηση ή ενεργή συμμετοχή σε συλλόγους. Οι φίλοι είναι κυρίως γυναίκες. Στόχοι που μεταβάλλονται. Αν η Σελήνη δέχεται σκληρές όψεις, χρειάζεται προσοχή στην επιρροή των φίλων.

Τη Σελήνη είχε εδώ ο πρόεδρος Τζων Κέννεντυ.



Στον 12ο οίκο: (λέξη-κλειδί : μοναχικότητα)

ανάγκη για αυτοσυγκέντρωση κι απομόνωση. Γόνιμη φαντασία και διαίσθηση. Οικογενειακά βιώματα κρύβονται στο υποσυνείδητο. Το άτομο θυσιάζεται ολόψυχα. Αν κρατά τις ισορροπίες του, μπορεί να προσφέρει υπηρεσία ή εργασία σε άτομα που υποφέρουν. Κρυφά αισθήματα. Συλλήψεις διαισθητικές.

Τη Σελήνη στον 12ο οίκο έχει ο Φιντέλ Κάστρο (κουβανός ηγέτης).