ΣΥΝΑΣΤΡΙΑ

Οι αμοιβαίες πλανητικές όψεις δείχνουν την αστρολογική συμβατότητα ανάμεσα στα δύο άτομα και αποτελούν την ουσία της αστρολογικής τεχνικής που ονομάζεται συναστρία. Αρμονικές όψεις είναι το εξάγωνο (60°), το τρίγωνο (120°) και μερικές φορές η σύνοδος (0°) ενώ δυσαρμονικές είναι το τετράγωνο (90°), η αντίθεση (180°) και μερικές φορές η σύνοδος. Στη συναστρία το όριο των όψεων είναι 5°. Ορισμένοι αστρολόγοι εφαρμόζουν το όριο των 5° μόνο για Ήλιο-Σελήνη, για τους υπόλοιπους πλανήτες συνιστούν 3°. Επίσης το χιαστί (150°), όταν σχηματίζεται ανάμεσα στους ίδιους πλανήτες, θεωρείται στη συναστρία επιθυμητό με όριο 2°.

α. Πρωταρχική είναι η εξέταση των όψεων Ήλιου-Σελήνης. Οι αρμονικές όψεις είναι πολύ καλές αλλά και οποιαδήποτε άλλη σχέση αυτών των δύο είναι καλή. Σπάνια ένα ζευγάρι διατηρεί μακρόχρονη σχέση χωρίς να υπάρχει κάποια σύνδεση του Ήλιου ή της Σελήνης του ενός με τον Ήλιο ή τη Σελήνη του άλλου. Ειδικά με αυτούς τους πλανήτες, οι περισσότεροι αστρολόγοι θεωρούν την αντίθεση σαν τον ιδανικό συνδυασμό. Για παράδειγμα, ο Ήλιος του ενός σε αντίθεση με την Σελήνη του άλλου δείχνει μια μαγνητική, σχεδόν μοιραία έλξη, η οποία μπορεί άνετα να καταλήξει σε γάμο, καθώς τα άτομα έχουν προσωπικότητες που συμπληρώνονται. Το τετράγωνο δημιουργεί τριβές, οι οποίες όμως, με λίγη καλή θέληση, μπορούν να λειτουργήσουν σαν κινητήρια δύναμη για τη σχέση.

β. Οι αμοιβαίες όψεις Αφροδίτης, Άρη και Πλούτωνα,δείχνουν τη σεξουαλική συμβατότητα. Εδώ οι πιο αρμονικές όψεις είναι το εξάγωνο και το τρίγωνο. Η σύνοδος μπορεί να δημιουργεί περισσότερο πάθος από όσο χρειάζεται. Με συνδυασμό Άρη-Αφροδίτης το πάθος συμβαδίζει με την αγάπη και την τρυφερότητα, με Αφροδίτη ή Άρη και Πλούτωνα υπάρχει μεγαλύτερη ένταση. Αν υπάρχει δυσαρμονική όψη ανάμεσα σε αυτούς τους πλανήτες δείχνει ότι το πάθος είναι έντονο στην αρχή αλλά εξανεμίζεται με την πάροδο του χρόνου.

γ. Για την επικοινωνία κοιτάξτε τις αμοιβαίες όψεις Σελήνης ή Αφροδίτης με τον Ερμή. Παράδειγμα, Σελήνη του ενός σε διάμετρο με Ερμή του άλλου ατόμου: ζωντανές συζητήσεις κατά τις οποίες εκφράζονται οι βαθύτερες ανησυχίες, οι φόβοι και οι ελπίδες. Το πρόσωπο που έχει τον Ερμή μπορεί να κρατάει μια εγκεφαλική και ψυχρή στάση απέναντι στην εξωτερίκευση των αισθημάτων του άλλου. Για επικοινωνία σε πιο πνευματικά θέματα (πολιτικά, φιλοσοφικά, θρησκευτικά) κοιτάξτε για αρμονικές όψεις ανάμεσα στον Ερμή και το Δία.

δ. Για την δυνατότητα των ατόμων να διασκεδάζουν μαζί κοιτάξτε τις όψεις ανάμεσα σε Σελήνη ή Ερμή και το Δία.

ε. Η μόνη δικαιολογημένη παρουσία του Κρόνου στη συναστρία είναι όταν κάνει αρμονικές όψεις. Αυτές δείχνουν σταθερότητα και αφοσίωση. Κάθε δύσκολη γωνία, ιδιαίτερα προς τους προσωπικούς πλανήτες (Ήλιο, Σελήνη, Αφροδίτη, Ερμή, Χείρωνα, Άρη) είναι ανεπιθύμητη. Με τις όψεις αυτές, το πρόσωπο με τον Κρόνο θα έχει πάντα κάποιο βαθμό ελέγχου πάνω στον άλλο - ή τουλάχιστον αυτό θα θέλει. Σε άλλες περιπτώσεις το άτομο θα είναι συνέχεια επιφυλακτικό με τρόπο που εμποδίζει τη δημιουργία δεσμού. Άλλη πιθανότητα είναι να παρουσιάζεται σαν επικριτικό, πατερναλιστικό, περιοριστικό του άλλου σε οποιονδήποτε τομέα: αξίες, γνώμες, χρήματα. Ένα παράδειγμα, Αφροδίτη σε τετράγωνο με Κρόνο: Η σχέση μπορεί να οδηγηθεί σε γάμο αλλά αυτή η σταθερή και αξιόπιστη σχέση μπορεί εύκολα να γίνει ανιαρή και τελείως ψυχρή με την πάροδο του χρόνου. Το πρόσωπο που έχει την Αφροδίτη πιθανά θα αισθανθεί να πνίγεται από τη σχέση καθώς θα νοιώθει παραμελημένο.
Δυσαρμονική σχέση των δύο Κρόνων σημαίνει πάντα οικονομικούς περιορισμούς και πρόβλημα με τα χρήματα.

στ. Ο Άρης προσθέτει ενέργεια στη σχέση, μερικές φορές θετική, μερικές φορές ανταγωνιστική. Αρμονικός με την Σελήνη μπορεί να προσφέρει ζεστασιά, με τους Ήλιο, Ερμή, Δία ή Κρόνο μπορεί να μην είναι πολύ τραχύς. Αλλά εάν τετραγωνίζει ή δημιουργεί αντίθεση με τους Ήλιο ή Ερμή τείνει να δημιουργεί συνεχείς τριβές και συγκρούσεις των δύο "εγώ". Σε δυσαρμονικές όψεις με τους Πλούτωνα και Ουρανό μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτικές αντιπαραθέσεις, όπου είναι δύσκολο να ανακληθεί ό,τι ειπώθηκε. Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε βίαιες πράξεις αλλά μόνο αν ο άλλος έχει αυτές τις τάσεις. Παράδειγμα, Άρης σε σύνοδο με Σελήνη: Υπάρχει ένας δυναμικός, σχεδόν επιθετικός χαρακτήρας στη σχέση. Αν η ερωτικές σχέσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η ανικανοποίητη σεξουαλικότητα μετατρέπεται σε θυμό. Πρέπει λοιπόν να προσεχθεί αυτός ο πλανήτης, ιδιαίτερα αν ο ένας έχει γενέθλιες όψεις που δείχνουν ερωτισμό και ο άλλος όχι.

ζ. Για συναισθηματική ένταση, κοιτάξτε για όψεις ανάμεσα στη Σελήνη ή Αφροδίτη και τον Πλούτωνα. Οι αρμονικές λειτουργούν φυσικά καλύτερα και μπορούν να δώσουν στη σχέση την αίσθηση της σύνδεσης και της οικειότητας. Οι δυσαρμονικές όμως μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ έντονες. Μπορεί να υπάρχουν αντιπαραθέσεις λόγω ζήλιας, κυριαρχίας και φόβου εγκατάλειψης. Παράδειγμα, Αφροδίτη σε τετράγωνο με Πλούτωνα: Αν και η ερωτική έλξη ανάμεσα στα άτομα είναι πολύ έντονη, μπορεί και οι δύο να αισθάνονται άβολα από τα υπερβολικά αισθήματα που δημιουργούν ο ένας στον άλλο. Συγκρούσεις επιβολής, συναισθηματική μεταχείριση και ζήλια είναι τα προβλήματα της σχέσης. Οτιδήποτε από αυτά αν υπάρξει, η σχέση θα επηρεάσει και τους δύο βαθιά και θα τους αλλάξει.

η. Οι όψεις στις οποίες εμπλέκεται ο Ποσειδώνας μπορεί να πάρουν δύο διαφορετικές μορφές. Η μία είναι μάλλον ρομαντική, τύπου Ρωμαίου και Ιουλιέτας. Αυτό αν αρμονικές όψεις συνδέουν τον Ποσειδώνα με την Αφροδίτη. Οι όμοιες όψεις του πλανήτη με τη Σελήνη δημιουργούν μια συναισθηματική και ποιοτική ψυχική σύνδεση. Αντίθετα, οι δυσαρμονικές όψεις δημιουργούν μια υπερ-εξιδανικευμένη αντίληψη, στην οποία η σχέση δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Δυσαρμονικές γωνίες του Ποσειδώνα του ενός προς τους προσωπικούς πλανήτες του άλλου μπορεί να κρύβουν εξαπάτηση και ανεντιμότητα. Παράδειγμα, Ήλιος τετράγωνο με Ποσειδώνα: Το πρόσωπο με τον Ήλιο έχει μια φανταστική και μη ρεαλιστική άποψη για το πρόσωπο με τον Ποσειδώνα. Η τάση να κρύβουν πράγματα ο ένας από τον άλλον, να υπερβάλλουν και να εμπνέουν ο ένας στον άλλον απατηλές ελπίδες και όνειρα είναι δυνατή ανάμεσα σε αυτά τα άτομα.

θ. Ο Ουρανός είναι ο πλανήτης των ξαφνικών χωρισμών. Επίσης, δίνει μια τάση προς την απιστία καθώς το άτομο ψάχνει συνεχώς για καλύτερες καταστάσεις. Μπορεί να υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά συμβατότητας στη σχέση αλλά υπάρχει και κάτι ανάμεσα στα άτομα που τα κρατάει χωριστά. Αυτό μπορεί να είναι μια απαιτητική εργασία, μια οικογένεια, πρώην σύζυγοι, παιδιά. Το πρόσωπο του οποίου ο Ουρανός κάνει την όψη είναι συνήθως αυτό το οποίο, κατά κάποιον τρόπο, είναι "μη διαθέσιμο". Αλλά υπάρχουν και καλές πλευρές του ζητήματος. Κάποιοι προτιμούν να έχει η σχέση τους το στοιχείο του απρόβλεπτου προκειμένου να διατηρείται ζωντανή.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Ουρανού είναι η τάση για παρορμητικές πράξεις, τραχύτητα ή ασυνέπεια. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια δύσκολη όψη. Όταν η όψη αυτή γίνεται με τον Άρη με τον Ερμή, υπάρχει παρορμητικότητα στη σκέψη και τη δράση. Ένα παράδειγμα, Σελήνη τετράγωνο με Ουρανό: Αν και υπάρχει φαντασία, περιέργεια και έλξη ανάμεσα στα άτομα υπάρχει και έλλειψη σταθερότητας και ηρεμίας. Αντιδρούν παρορμητικά ο ένας προς τον άλλον και τα αισθήματα τους εναλλάσσονται ανάμεσα στο ζεστό και το κρύο.

Στην παραπάνω περιγραφή φαίνονται, όσο αφορά τις δύσκολες όψεις, οι παγίδες που πρέπει να προσεχθούν αλλά και κάποιοι τρόποι να αποφευχθούν οι κακοτοπιές. Δεν πρέπει να πιστέψετε ότι αν έχετε μερικές δύσκολες αμοιβαίες όψεις δεν υπάρχει προοπτική. Σχεδόν σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν δύσκολες γωνίες ανάμεσα στα δύο ωροσκόπια. Προκειμένου όμως να έχετε μια μακρόχρονη και συμβατή σχέση, οι αρμονικές όψεις πρέπει να είναι περισσότερες από τις δύσκολες. Όσον αφορά τις δύσκολες γωνίες, πρέπει να τις γνωρίζετε και να τις αμβλύνετε. Επιπρόσθετα, στο σύνθετο χάρτη πάντα θα υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να διευκολύνουν μια μάλλον δύσκολη συναστρία. - See more at: http://orion.jigsy.com/greek-pages/synastry/synastria#sthash.0QY66oRk.dpuf